• Cannon Place

    Residential
  • Broomwood

    Residential
  • Seymour Walk

    Residential
  • Alexander Place

    Residential
  • No. 40

    Residential
  • Mews House

    Residential
  • Thornton

    Residential
  • Between the commons

    Residential
  • The Cube House

    Residential
  • The Victorian

    Residential
  • Montague

    Residential
  • Residential

    Victorian House Conversion

    Cannon Place

    Victorian terrace house conversion project in Hampstead Heath, London. Designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Luxury home rebuild Wandsworth

    Broomwood

    New build house project in Wandsworth, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Bespoke Home Refurbishment

    Seymour Walk

    Georgian house conversion project in Chelsea, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    House Renovation South Kensington

    Alexander Place

    Grade II Listed Georgian house conversion project, South Kensington, London designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Bespoke Home Renovation Chelsea

    No. 40

    Victorian house conversion project in Chelsea, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Residential Renovation Kensington

    Mews House

    Victorian mews house conversion project in Kensington, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Rear Extension Wimbledon Village

    Thornton

    Victorian terrace house conversion project in Wimbledon Village, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Residential Interior Design Wandsworth

    Between the commons

    Victorian terrace house conversion project in Wandsworth, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Residential Interior Design Clapham Common

    The Cube House

    New build house project in Wandsworth, London, designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Victorian Inspired Interior Design

    The Victorian

    Victorian terrace house conversion project in Fulham, London. Designed and built by Minale + Mann.

  • Residential
    Heritage Rebuild Richmond

    Montague

    Victorian house conversion project in Richmond, London, designed and built by Minale + Mann.

back

image

Hampstead, London
House re-build, basement extension
Minale + Mann Architecture + Interiors
Minale + Mann Construction
3,300 sqft

Design Brief

Cannon Place is a Victorian house conversion, located in Hampstead Heath, London.

The design brief was to create a contemporary, yet functional family home that embraced volume, depth and light as the core design principles. It was a pleasure working with our clients, who were open to design innovation and enjoyed being challenged with new ideas.

The entire process included a full strip out of the main structure of the house, creating a new configuration of the internal volume on all floors. Vast open internal spaces with strong architectural angles, high ceilings and design features appear throughout.

Architecture

A striking contemporary staircase at the center is the feature of the house. It connects all four floors, creating a vertical tunnel of light that cascades from the light well at the top, down to the lower ground floor, creating a shadowy interplay throughout the day.

The open plan layout of the bottom two floors gives the house a spacious and airy feel. An eight meter void between lower and ground floor acts as a light well, and accentuates the vertical expanse between the two floors.

Interior Design

The interior backdrop for the interior is kept consistent throughout the home to bring out the key features. Soft grey walls reflect light and create a sense of calm, while bandsawn timber flooring adds texture and warmth.

High ceilings and open expanses of space create a gallery-like feel. Individual more secluded spaces can be found in the private study, guest bedroom and gym.

The selection of natural finishes, including marble, brass and timber, help to balance the imposing architectural details with a warm and inviting home.

image
image
image
image

Design Details

A central design feature is a black Valchromat shodow-gap clad ‘box’ that runs vertically across two floors, wrapping around utility spaces for the house on both floors.

The dark cladding adds drama and contrast to the otherwise soft palette of the interior. It also serves as a multipurpose function, including bookshelves in the reception room, child-friendly storage in the family room, and a continuation of the kitchen, enclosing the fridge and hiding pantry space discreetly.

Furniture Design  

Bespoke furniture pieces, designed in collaboration with MannMade London interweave throughout all rooms in the house.

The kitchen islands were designed to reflect the generous proportions of the space. The Valchromat units are topped with thick slabs of Tundra Grey marble.

Other bespoke joinery includes the master bespoke wardrobe running the length of the bedroom hall, unique bronze trim veneer side boards, and a one-off child’s captains bunk-bed.

Find Out More

Read more about our Create & Construct service, or contact us to discuss your project.